maanantai 8. syyskuuta 2014

Sarjakuva-arvostelu: Saints - Gene Luen Yang

3/5 pistettä - historiallinen - noin 170 sivua - Boxers and Saints tarinan toinen puolikas - käsikirjoittanut ja kuvittanut Gene Luen Yang, värittänyt Lark Pien - julkaistu vuonna 2013 - kustantanut First Second - EI suomennettu - kirjastolaina

Gene Luen Yangin toinen osa Boxers and Saints tarinasta kertoo Boksari kapinan (Boxer Rebellion) toisen puolen. Tällä kertaa pääosassa on kristinuskoon kääntyneet kiinalaiset, joita boksarit pitivät samalla tavalla pahoina, kuin muitakin valloittajia. Saints on selvästikin tarinan toinen osa ja tulisi lukea Boxersin jälkeen, sillä vaikka se toimii myös yksittäisenä teoksena, vie se aiempaa tarinaa hieman eteenpäin. Yang on julkaissut aiemmin kehutun American Born Chinese sarjakuva-albumin.



Kiinalaisperheen kolme aiempaa tytärtä ovat kuolleet ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä, mutta kun neljäs tytär syntyy neljännen kuun neljäntenä päivänä ja selviää, ei häntä arvosteta lainkaan. Numero neljää pidetään kuoleman enteenä ja perhe on saanut tarpeeksi kuolemaa. Four-Girliksi nimetty tyttö etsii keinoja tulla huomatuksi ja välitetyksi, mutta suvun ennakkoluulojen kääntäminen osoittautuu lähes mahdottomaksi. Kun häntä haukutaan paholaiseksi, rupeaa Four-Girl todelliseksi paholaiseksi liittymällä kristinuskoon, heitä kun kutsutaan foreign devil -nimityksellä.

Aiemmin luetun Boxers sarjakuvan erinomainen vaikutus näkyy myös Saintsin arviossa. Aiempi teos
oli erittäin onnistunut eikä sen ylittäminen olisi muutenkaan helppoa, ei varsinkaan kun edellinen osa paljastaa tämän tarinan lopun.

Tarinaa vaivaa sama alunkankeus kuten edellistä kirjaa: alku ei tunnu imaisevan mukanaan ja siinä kestää hetken, ennen kuin tajuaa mitä oikein luetaan. Juonella kestää aikansa muotoutua selväksi, ja siitä vielä kauemmin, ennen kuin se muuttuu todella kiinnostavaksi. Onneksi Yang todistaa jälleen osaavansa kirjoittaa erinomaisen sarjakuvan: kun vauhtia on kerätty tarpeeksi, vakuuttaa se olevansa erinomainen lukukokemus.

Vaikka Saints onkin saman tarinan toinen puoli, on se hyvin erilainen edelliseen osaan. Tällä kertaa pääpainona on itse kristinusko ja se, miksi osa liittyi heidän riveihinsä, vaikka suuri osa väestöstä halveksi näitä kääntyjiä. Yang onnistuu perustelemaan hahmojen valinnat ja luomaan traagisen tapahtumaketjun, jossa hahmoilla ei jää juurikaan muita vaihtoehtoja. Toimintaa on huomattavasti vähemmän, mutta tämä ei haittaa: toisen näkökulman tutkiminen on samalla tapaa mielenkiintoista.

Taide Saintsissa on identtinen edelliseen osaan. Jos toisen osan on lukenut tätä ennen, sopeutuu kuvitukseen huomattavasti nopeammin. Lukija myös tietää heti, että taide onnistuu shokeeraamaan hienoja tapahtumia. Jos tämän lukee taas ensin, on hyvä tietää, ettei Saints ole lähtökohtaisesti kaunista luettavaa. Sen taide on yksinkertaista ja tylsää, mutta hyvä tarina korvaa tämän kaiken ja tekee taiteestakin kaunista.

Kun Boxers on luettu, on Saints hyvä napata seuraavaksi luettavaksi. Se syventää aiempia tapahtumia ja selittää niitä mielenkiintoisella tavalla. Se ei välttämättä ole yhtä jännittävä kuin Boxers eikä se onnistu samalla tavalla shokeeraamaan, mutta se tuo niin paljon muuta hyvää tarinan maailmalle. Boxers and Saints on erinomainen sarjakuvapari, jonka lukemista tuskin tulee katumaan.

Jälkikeskustelu - Sisältää juonipaljastuksia
Varasin saman tien molemmat osat kirjastosta, koska tiesin näiden kertovan yhdessä yhden tarinan. Onneksi teinkin niin, koska tämä on tosiaankin hyvä lukea perään. Ei siksi, että tässä viitattaisiin useasti aiempaan osaan (viittauksia on käytännössä vain muutama) tai että tajuaisi muuten tämän paremmin, vaan koska se muodostaa selvän kokonaisuuden. Tämä kertoo tapahtumien toisen puolen ja antaa aiemmin sivuhahmoina toimineille aidon merkityksen.

Mikä minua yllätti oli se, miten erilainen tämä tosiaan on. Fantasiaelementit ja taistelut oli unohdettu, ja nyt käsiteltiin vain kristinuskoa. Ei huono valinta kun siihen tottui, mutta odottamaton. Itse luulin ensin, siinä kohti kun vain näin kirjat, että toinen osa kertoo Boxersia vastaan taistelevasta armeijasta.

Suurin syy miksi tämä tulisi lukea Boxersin jälkeen on se, että tästä löytyy epilogi, joka paljastaa mitä Boxersin lopun jälkeen tapahtui. Se on vain muutaman aukeaman, mutta toimii todella hyvin.

Hieno pari, kerta kaikkisesti. Tämä on muutenkin todella mielenkiintoinen konsepti, jossa meillä on kaksi eri näkökulmaa samasta tarinasta. Toimii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti